Опустошената от пожари площ в Боливия достигна 950 000 хектара в

...
Опустошената от пожари площ в Боливия достигна 950 000 хектара в
Коментари Харесай

Амазония продължава да гори: Пожари опустошиха близо милион хектара в Боливия

Опустошената от пожари повърхност в Боливия достигна 950 000 хектара в събота, въпреки дейностите на пожарникарите, които бяха подкрепени от нает от правителството Боинг Супертанкер 747-400, съобщи Франс прес, като цитира данни на управляващите.

Пламъците са унищожили 32% от гората Чикитано, където живеят 1871 фамилии в 11 селища и 35 общности на коренното население, заяви през вчерашния ден Клайвър Роча, шеф на отдела по горите.

Министърът към президентството Хуан Рамон Кинтана обаче изрази в Туитър удовлетворение от дейностите на самолета Боинг Супертанкер, който държавното управление нае от американско дружество. След като угаси огнища на пожари в източната част на страната, той ще бъде употребен в региона на равнината Пантанал, която се простира през Боливия, Парагвай и Бразилия.

Паралелно с това има големи вилнеещи пожари както в Бразилия, по този начин и в Перу, като размерите на унищожените площи на Амазонската гора стават чудовищни.

Ето за какво Колумбийският президент Иван Дуке се причисли към апела на френския държавен глава Еманюел Макрон и изиска от интернационалната общественост да отпусне средства за спасяването на Амазония, откакто в Бразилия пламнаха стотици нови пожари, съобщи Агенция Франс Прес.

" Искам да насочва апел към интернационалната общественост, с цел да разбере, че с изключение на думите са нужни средства и техническа поддръжка, с цел да опазим нашите " амазонски бели дробове ", съобщи Дуке по време на посещаване в югозападния град Кали.

След телефонен разговор с бразилския президент Жаир Болсонаро Дуке посочи, че средствата ще бъдат употребявани и за борба с трасграничната престъпност в региона на " белите дробове на планетата ", обвързвана с контрабандата на растения и животни.

Болсонаро разгласи, че ще разположи армията си, която да подкрепи в битката против огненото злополучие, както и Амазония да бъде охранявана, по негови думи, от " незаконни детайли ".

Колумбийският президент добави, че ще изиска от страните, на чиято територия се намира Амазония, да одобряват взаимна декларация за запазване на биоразнообразието в най-голямата тропическа гора на планетата. Амазонските гори се разгръщат на територията на Бразилия, Боливия, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана, Еквадор, Колумбия, Суринам и Перу. /
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР